Pakkausten tuottajavastuuvelvoite

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Oheinen viesti saapui meille muutama päivä sitten. Laitan sen tähän nähtäväksi ja luettavaksi, koska tämä koskee myös meidän asiakkaitamme. Ohessa siis suora lainaus sähköpostista jonka saimme.

—————————————————————————————————————————————-

Pakkausten tuottajavastuuvelvoite koskee 1.1.2024 alkaen myös alle miljoonan euron yrityksiä, joka pakkaa, pakkauttaa ja/tai maahantuo pakattuja tuotteita Suomeen.

Onko yrityksesi tuottajavastuussa? Pakkausten tuottajavastuu laajenee kaiken kokoisille yrityksille – Rinkiin.fi

 

Lisäyksenä nettisivujemme teksteihin voisin vielä mainita, että mikäli yrityksenne toimittaa ammattimaisesti pakattuja tuotteita Suomen markkinoille ja on arvonlisäverollinen yritys, niin tuottajavastuu koskee myös teidän yritystä.

 

Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä, joista tuottajavastuullinen yritys valitsee, kumpaan haluaa liittyä. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen lakisääteinen tuottajavastuun hoitaminen siirtyy tuottajayhteisölle. Tuottajayhteisöjen sopimusehdot eivät sisällöllisesti eroa merkittävästi toisistaan, mutta kummallakin tuottajayhteisöllä on oma hinnastonsa. Tutustu tuottajayhteisöihin ja niiden tarjoamiin palveluihin yhteisöjen omilla esittelysivuilla.

Voitte liittyä helposti nettisivullamme: rinkiin.fi/liity/

Hinnastot – Rinkiin.fi

  • Rekisteröintimaksu (vuoden 2024 hinnasto) 
  • Kierrätysmaksut, kevyt ilmoituslomake pieni pakkaaja ja pakkausmäärät alle 50 tonnia (tuottajayhteisöjen vuoden 2025 hinnasto julkaistaan viimeistään 31.10.2024) tai Kierrätysmaksut, tarkka ilmoituslomake (vuoden 2025 hinnasto)
  • Yrityspalvelumaksu (tuottajayhteisöjen vuoden 2025 hinnasto julkaistaan viimeistään 31.10.2024)

 Laskutukseen vaikuttavat yrityksen pakkausmäärät vuodelta 2024 sekä täyttääkö yritys kevyt ilmoituslomakkeen vai tarkan ilmoituslomakkeen, jotka raportoidaan vuoden 2025 alussa ja veloitetaan vuoden 2025 hinnaston mukaisesti. 

 

Liittymisen jälkeen laskutetaan rekisteröitymismaksu, mutta kierrätysmaksut ja yrityspalvelumaksu 2024 maksetaan jälkikäteen vuoden 2025 puolella. Liikevaihdoltaan alle miljoonan euron yritykset raportoivat ensimmäisen kerran pakkaustietonsa Extranet -palvelun kautta vuoden 2025 alussa ja nähtäväksesi pienien pakkaajien kevyt ilmoituslomake (excel-taulukko ei ole tulostettavassa muodossa), joka otetaan käyttöön jo jäsenillemme vuonna 2024.

 

Lainsäädännössä ei ole määritelty minimirajaa raportoitaville pakkausmäärille. Tällä hetkellä on kuitenkin niin, että pienin mahdollinen raportoitava luku on 50 kg (=0,1 tonnia), mutta tämä on muuttumassa, kun raportoidaan vuoden 2024 pakkaustietoja. Koska emme vielä tarkalleen tiedä miten raportointitarkkuus muuttuu, niin yrityksen on syytä aloittaa pakkausmäärien keräys kilon tarkkuudella. Meidän on päätettävä tullaanko raportointi muuttamaan kilo-pohjaiseksi vai lisäämmekö tonniraportointiin desimaaleja. Tämä muutos on tehtävä samassa yhteydessä, kun alle 1 M€-yritysten raportointi käynnistyy (2024 pakkaustiedot).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn