Saako korkki irrota tarkistusrenkaasta vai ei?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Muutaman vuoden ajan ollut tiedossa että heinäkuun 3 päivä tänä vuonna tulee voimaan korkkien kiinnipysymisvelvoite. Nyt kun tuo hetki lähestyy niin kysymyksiä liittyen korkkeihin tulee meille yhä useammin. Tämä kaikki liittyy EU:n niin sanottuun SUP-direktiiviin, jolla pyritään vähentämään muoviroskan määrää erityisesti vesistöissä. 

Tarkistusrengas on korkin alareunassa oleva osa, joka yleensä irtoaa pullon kaulaan kun korkki kierretään auki. Sen tarkoitus on osoittaa että pulloa ei ole avattu. Uuden direktiivin mukaiset korkit jäävät kiinni pullon kaulaan tarkistusrenkaasta. 

Tätä direktiiviä ei sovelleta jos juomapakkaus on valmistettu lasista ja siinä on muovinen korkki tai siinä on metallinen korkki- tai kansi, jossa on muovinen tiiviste. Lisää aiheesta voi lukea tämän linkin takaa. TUKES  Tuossa samassa artikkelissa on myös määritelty mitä SUP lainsäädännössä tarkoitetaan muovilla.

Muovipulloihinkin liittyy muutamia poikkeuksia, jolloin korkin kiinnipysymisvelvoitetta ei ole. Tähän vaikuttaa pullossa oleva tuote ja miten sitä käytetään. Jos tuote on tarkoitettu käytettäväksi useita kertoja ilman että se menettää ominaisuutensa. Tässä kyseeseen tulee esimerkiksi mehutiiviste, jota käytetään useita kertoja. Rinkiin.fi sivustolta löytyy myös SUP tietopankki, johon kannattaa tutustua (SUP tietopankki) Sivustolla on dokumentti jossa listataan erilaisia tuotteita ja niiden pakkauksia ja kuinka niitä tulkitaan tässä direktiivissä. Muutenkin tuota sivustoa kannattaa selata, koska sieltä löytyy runsaasti tietoa kierrättämiseen liittyen.

Facebook
Twitter
LinkedIn